Asam jawa ialah sejenis pokok hijau yang menghasilkan buah asam untuk kegunaan masakan. Sejarah pokok ini daripada nama "dakar' dari negeri senagal, yang bereti pokok asam jawa. pokok ini ialah tumbuhan semulajadi daripada benua afrika dan sekarang tersebar ke merata dunia. Pokok ini diperkenalkan ke negara-negara di asia melalui pedagang-pedagang arab yang datang singgah ke asia tenggara. India ialah negara yang mempunyai tanaman dan ladang asam jawa yang paling luas di dunia.
Pokok asam jawa ini boleh dijadikan pokok teduhan disebabkan pokok ini jenis yang rendang dan tinggi. Buah asam ini bole dijadikan penambah perasa dalam makanan selain itu boleh dijadikan ubat. untuk proses pembuatan asam jawa, buah mula dikutip apabila sudah masak. Apabila semua buah sudah dikumpul, proses pembuangan kulit dilakukan. selepas itu buuah tersebut hendaklah di jemur sehingga kering. ianya disebabkan untuk memudahkan proses pembuangan biji buah asam.
selepas buah asam dikeringkan, proses pembungan biji dilakukan. tetapi bagi sesetengah orang poses pembuang ini tidak dilakukan. selepas semua proses di lakukan, buah asam tersebut hendaklah digaulkan dengan sedikit garam untuk penambahan rasa. ianya bole di simpan di dalam bekas kedap udara. bagi sesetengah pendapat buah ini patut di kukus selepas proses pemerapan dengan garam kerana bagi melembutkan asam tersebut.
Asam jawa ini bole digunakan untuk pelbagaii kegunaan. ia bole digunakan dalam masakan dan minuman. Untuk yang mengidap darah tinggi dan ini membuang lemak dalam badan, air asam jawa bole digunakan dengan membuat air minuman harian. Selain itu air asam jawa juga bole menyembuhkan demam dengan menjelum air asam jawa ke kepala pesakit. Insyaallah sembuh.
No comments:
Post a Comment